Što je to nogomet?
Nogomet je jedan od svjetski najstarijih momčadskih sportova koji je biomehanički   najzahtjevniji jer se igra na najvećem igralištu (borilište od cca 8.000 m2) i s biomehaničkog pogleda s “najdrvenijim” ekstremitetom – nogama, a upražnjava se u baš svim zemljama svijeta – „najvažnija sporedna stvar na svijetu“. Nogomet je ozbiljan i masovan šport u kojem je za igru potrebno najviše igrača  (11), nogomet je šport koji pokreće mase, a za njega na nižoj razini također vrijedi krilatica “selo se poznaje po crkvenom tornju i nogometnom klubu”. Obzirom na te činjenice, svima bi trebalo biti jasno kako je teško u nogometu doći do najviših liga, zato taj šport ima posebnu težinu jer ga je teško komparirati s ostalim športovima.Često je za uspjeh u zadnjoj nogometnoj ligi potrebno puno više truda i znanja nego u ostalim športovima koji nemaju ni približno konkurenciju kao nogomet, a nominalno se nalaze u visokim ligama.  Svaki šport je dobar za društvo, svaki športaš je ponajbolji dio društva, svi športovi su dobrodošli jer nismo svi isti, ali samo jedan je nogomet – nogomet je športsko – gospodarstveno-politički proces koji traje, nogomet je najgledaniji šport, nogomet prodaje novine, a svjetsko nogometno prvenstvo je najgledaniji športski događaj na svijetu.  Radi nogometa su se vodili ratovi, nogomet je zbližavao i razdvajao narode i ljude i zato vjerujemo  da jedan tako lijep i uređen gradić, kao što je naš Ivanec, ima obvezu i potrebu da ima lijep i skroman stadiončić i dobar i uređen klub barem u  3. HNL., u najmasovnijem športu, to više što se radi o najstarijem klubu na našem području.
Nogomet – konkurencija u Hrvatskoj
U našoj zemlji nogomet je organiziran kroz instituciju HNS-a uz 20 Županijskih nogometnih saveza te Središte Zagreb i  kroz nogometne centre (npr. Ludbreg) koji imaju takmičenje ispod razine županija. HNS ima i Žensku nogometnu ligu te tri lige malog nogometa. Ovisno o županiji i broju klubova na pojedinom području, nogomet je organiziran do maksimalno 8. rangova takmičenja. Pod direktnom ingerencijom HNS-a su 1. HNL, Jedinstvena 2. HNL, tri 3. HNL,  te 5. regionalnih 4. HNL – lige mladeži, a ispod tih „visokih liga“ nalaze se još županijske lige – 1. ŽNL, 2. ŽNL, 3. ŽNL , neki od ŽNS-a imaju i 4. ŽNL. U hrvatskom nogometu je maksimalni raspon osam rangova takmičenja ovisno od županije do županije.  Ukupno je u HNS-u registrirano otprilike 120 000 igrača unutar otprilike 1300 klubova (svi  navedeni podaci su dostupni za provjeru u kancelariji HNS-a).Dosadašnji podaci su formalni prikaz hrvatskog nogometa, a inače se nogometom rekreativno  i na svoj trošak bavi još najmanje pola milijuna  naših građana. Samo grad Split ima rekreativne lige malog nogometa s cca 120 klubova uz vrlo ozbiljne organizacije takmičenja, a na području bivše općine Ivanec aktivno djeluje cca 50 neformalnih nogometnih družina. Sve to nam govori koliko je nogomet značajan i koliko je kao potreba ukorijenjen u našem društvu!
NK Ivančica Ivanec

NK Ivančica Ivanec je klub čiji temelji sežu od davne 1934. godine. Vrijednosti koje promičemo jesu fizička aktivnost i zdravlje koje postižemo u kontinuiranom radu s djecom i mladima. Danas u svojem trenažnom i igračkom procesu NK Ivančica konstantno ima oko 300 aktivnih igrača, od najmlađih početnika do najstarijih veterana. NK Ivančica je vrlo perspektivna sredina zadovoljnih igrača, roditelja i brojnih simpatizera čija budućnost je osigurana kvalitetnim vodstvom i brigom za sudionike.


Kontaktirajte nas

+385 98 200 744